Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum L.) – jest to gatunek z rodziny bodziszkowatych. Występuje w Europie, Azji i pn. Afryce, także na terenie całej Polski.
Jest to roślina o nieprzyjemnym zapachu, stąd też pochodzi jej polska nazwa. Potocznie nazywana również jako pychawiec.
Od dawna jest stosowany w lecznictwie ludowym. Ziele bodziszka rozgniatano i przykładano do ran i wrzodów, a odwarem z ziela i korzeni leczono biegunki, czerwonki oraz hamowano krwotoki z nosa. Jeśli chcesz zbierać ziele najlepiej jest to robić w okresie kwitnienia od czerwca do września.
Rośnie w lasach jesionowych, olchowych i wiązowych, także w zaroślach i na obrzeżach lasów. Pojawia się jako roślina ruderalna (torowiska kolejowe). Susz oczywiście można nabyć w aptekach i sklepach zielarskich – 25 g torebka kosztuje kilka złotych.
W medycynie ludowej uważany jest za lek na bielactwo nabyte (przy długotrwałym stosowaniu). Wielu osobom już pomógł dlatego warto spróbować. Można stosować zewnętrznie w formie kąpieli i okładów bądź przemywając miejsca zapalne oraz popijając napar.
Sposób przygotowania:
Zewnętrznie (do kąpieli i okładów)
25 g zalać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 0,5 godziny. Zostawić na kolejne pół godziny pod przykryciem i w tym czasie kilkakrotnie przemieszać. Jeśli chcesz użyć ziela podczas kąpieli przecedź napar do wanny z wodą. Czas kąpieli około 20 minut w temperaturze 37oC. Można również przemywać białe plamy lub zastosować okłady.
Wewnętrznie
1 łyżeczkę ziela bodziszka zalać 250 ml (ok. 1 szklanki) wrzącej wody i przykryć na 10-15 minut. Odcedzić i popijać w ciągu dnia.
Skuteczność może być większa przy jednoczesnym stosowaniu obu metod. Należy pamiętać, że leczenie jest długotrwałe i niekoniecznie pomoże każdemu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz